Ostření nožů
Na otázku jak a čím nejlépe bez speciální přípravy ostřit (v češtině je zažitý i výraz brousit) nože, resp. chladné zbraně, nelze odpovědět jedním slovem, ba ani jednou větou. Existuje totiž několik více či méně vhodných technologií a mnoho různých prostředků, pomocí nichž lze tuto činnost realizovat. Vyloučíme-li v první řadě nejrůznější „systémy“ koleček všelijak vzájemně zapasovaných, mezi jejichž obvody proháníme podélně břit svého až do té doby kvalitního řezného nástroje a ve druhé řadě vyloučíme mechanické brusné kotouče, obvykle nechlazené, kde základem snažení brusiče bývá obvykle likvidace estetické krásy plochy čepele. Zbývají tři manuální metody ostření, které však při troše trpělivosti, minimální manuální zručnosti, ale dobré znalosti souvislostí mezi použitými materiály ostřících kamenů, materiály čepelí a použitými úhly ostření, přinášejí slušné výsledky a při určitých praktických zkušenostech dokonce výsledky vynikající.
Jde o ostření pomocí
- plochých (lavicových) kamenů,
- tyčových kamenů,
- úhlových souprav.
Ostření na plochých (lavicových) kamenech
Jde o nejefektivnější způsob ostření, který ovšem ve špičkovém provedení vyžaduje delší realizační praxi.
Ostření na tyčových kamenech
Jde o relativně jemný způsob ostření, který nevyžaduje žádnou zvláštní praxi ( s výjimkou ostření na ocílce).
Ostření pomocí úhlových souprav
Tato metoda je vhodná pro toho, kdo raději svěří úhel ostří přípravku, jenž zajistí požadované parametry.
Kontakt
PARFILEX AG.
530 02 Pardubice
Czech republic
IČO: 11132060
Tel./fax: (+420) 466 612 122
E-mail: info@parfilex.cz